Soczysta pierś z kurczaka zawijana w boczku? Brzmi pysznie! Już na samą myśl ślinianki zaczynają pracować intensywniej. Niektórym osobom boczek może kojarzyć się głównie ze śniadaniem, zwłaszcza tym w angielskim stylu, jednakże jest to bardzo wdzięczny dodatek także do dań obiadowych. Chrupiący boczek i delikatne mięso z kurczaka – obok takiego duetu trudno przejść obojętnie. Roladki, które dziś wam proponuję to świetna propozycja na rodzinny obiad lub niezobowiązujące przyjęcie w gronie przyjaciół. Zapewniam, że zachwycą każdego – nawet marudnego wujka czy etatowego niejadka. Danie jest proste w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu.
Potrzebne składniki
– piersi z kurczaka (polecam kurczaka Zagrodowego)
– cienkie plastry boczku wędzonego
– cebula
– czosnek
– zielone oliwki
– mozzarella
– sól, pieprz, oregano
– oliwa
– trochę białego wina lub wody jeśli danie będą jeść dzieci
Pierś z kurczaka zawijana w boczku – sposób przygotowania
Piersi kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy wzdłuż i rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy pieprzem, solą i oregano. Na każdą pierś kładziemy kostkę sera mozzarella, dobrze zawijamy i owijamy plasterkiem boczku. Aby wszystko ładnie się trzymało, spinamy wykałaczką. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek drobno siekamy. Bierzemy patelnię rozgrzewamy na niej olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Na koniec podlewamy niewielką ilością wina lub wody. I teraz najważniejsze – bierzemy brytfankę i na jej dnie wykładamy całą zawartość patelni. Na tym układamy wcześniej przygotowane roladki i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 50 minut. Pierś z kurczaka zawijana w boczku doskonale komponuje się z pieczonymi w ziołach ziemniaczkami. Palce lizać. Smacznego!
PS. Są tu jacyś fani bobu? Świetny przepis na pierś z kurczaka zawijaną w boczku i nadziewaną bobem można znaleźć tutaj: https://zagrodowy.pl/przepisy/piersi-kurczaka-nadziewane-bobem-zawijane-w-boczku/
Jakie mięso wybrać?
Nie od dziś wiadomo, że kurczak to jedno z najdelikatniejszych mięs, które przy okazji jest uniwersalne i wszechstronne. Pierś z kurczaka można podać na wiele różnych sposobów i w każdym wydaniu będzie smakować obłędnie. Trzeba tylko pamiętać, że sekretem udanego dania jest dobrej jakości mięso. Ja jestem wierna kurczakowi Zagrodowemu, który chowany jest bez antybiotyków i żywiony w 100% roślinną karmą bez GMO. Dzięki temu jest zdrowy i bardzo smaczny.