Szparagi w roli głównej

Dzisiaj zapraszam was na ostatni majowy post kulinarny. Mam nadzieję, że moje wpisy w tym miesiącu przypadły wam do gustu. Tym razem przepis na jedno z moich ulubionych dań czyli pasta z sosem szparagowym. To kolejny post o szparagach ale proszę, nie dziwcie się. Maj to miesiąc szparagów, a w związku z tym goszczą u mnie w domu co najmniej cztery razy w tygodniu. To doskonałe i pyszne źródło wielu witamin i minerałów dlatego z przyjemnością dzielę się z wami swoimi propozycjami. Do kuchni kochani!

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Szparagi – dwa pęczki
  • Ziemniak – jedna duża lub dwie małe sztuki
  • Słodka śmietana 30% – mały kubek
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Sól himalajska
  • Ser Grana Padano do starcia
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Makaron spaghetti

Przygotowanie:

Szparagi przygotowujemy w zależności od rodzaju. Białe obieramy całe, a zielone wystarczy ułamać przy końcu (odłamane końcówki obieramy). W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i obrane kawałki ziemniaków. Całość chwilkę podsmażamy po czym wlewamy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyciągamy kilka główek, wlewamy słodką śmietanę, przyprawiamy i mielimy. Ugotowany makaron polewamy zmielonym, gorącym sosem. Na wierzchu układamy niezmielone główki szparagów i posypujemy świeżo starym parmezanem.

Uwagi:

Rodzaj szparagów pozostawiam wam. W tym przepisie sprawdzi się zarówno biała, zielona, oliwkowa czy fioletowa odmiana.

Polecam wybierać ziemniaki, które są sypkie gdyż zależy nam na zagęszczeniu sosu. Młode ziemniaki mogą mieć zbyt dużo wody.

Smacznego :).

Źródło zdjęć: pixabay.com

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.