Wiosenny talerz

Co powiecie na przepis na genialną sałatkę z pomidorów? Osoby, które zaglądają na mojego bloga, doskonale wiedzą, że poruszam różne kwestie i staram się zamieszczać posty, które was zainteresują. Ostatnio zauważyłam, że posty kulinarne cieszą się wyjątkową popularnością dlatego postanowiłam dzielić się z wami swoimi ulubionymi przepisami. Jest ich trochę więc możecie się spodziewać, że od tej pory będą pojawiać się tu regularnie.

Dzisiaj chciałabym przekazać wam przepis mojej mamy, który sprawdzi się podczas letnich śniadań albo jako dodatek do wiosennego obiadu! Zapraszam do kuchni kochani ;).

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Pomidory – dwie duże sztuki, najlepiej odmiana „bawole serce”
  • Szczypiorek – pęczek
  • Rzodkiewki – pięć sztuk
  • Śmietana kwaśna 12% – mały kubek
  • Sałata lodowa – połówka główki
  • Fasolka – puszka (biała lub czerwona)
  • Sól himalajska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy je w grube pół plastry i wrzucamy do salaterki. Dodajemy porwaną w rękach sałatę lodową. Do śmietany wsypujemy sól, około pół łyżeczki (kwestia smaku) i mielimy czarny pieprz. Wszystko porządnie mieszamy. Otwieramy puszkę fasolki i odcedzamy. Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Podobnie rzodkiewki, myjemy i kroimy na pół plastry. Fasolkę, szczypiorek i rzodkiewki wrzucamy do salaterki z pomidorami i sałatą lodową po czym wlewamy śmietanę. Wszystkie składniki mieszamy i serwujemy ze świeżym pieczywem.

Uwagi:

Jeżeli nie macie możliwości zakupu bawolich serc, zastąpcie je malinowymi.

Smacznego :).

Źródło zdjęć: pixabay.com

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.