Makaron z sosem szparagowym i parmezanem

W związku z tym, że powoli zbliża się sezon szparagowy, postanowiłam podzielić się z wami swoim ulubionym przepisem na pastę ze szparagami. Przepis jest banalnie prosty, szybki, a danie bardzo smaczne. Bez nieskromnej śmiałości przyznam się, że nie znam osoby, której by nie smakowała moja pasta! Zapraszam do przepisu kochani.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Szparagi zielone (mogą być oliwkowe) – dwa pęczki
  • Śmietana słodka 30% – mały kubeczek
  • Olej z pestek winogron
  • Czosnek – ząbek
  • Parmezan do posypania
  • Sól morska
  • Makaron spaghetti – opakowanie

Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania szparagów. Zielone szparagi łamiemy w dłoniach (szparagi wiedzą gdzie mają pęknąć ;)!) i obieramy końcówkę od dołu. Odcinamy milimetr z dołu nóżki, płuczemy i osuszamy. W garnku rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pocięte na mniejsze kawałki szparagi. Podsmażamy aż się delikatnie przyrumienią i dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dosłownie chwilkę podsmażamy i podlewamy wodą. Solimy i dusimy na małym ogniu. Kiedy szparagi będą miękkie, wyciągamy kilka główek (do dekoracji na talerzu), wlewamy śmietanę i wszystko mielimy blenderem. Gotujemy makaron al dente. Odcedzony makaron i kładziemy na talerze. Polewamy zmielonym, gorącym sosem szparagowym i na wierzchu układamy kilka główek. Całość posypujemy świeżo startym parmezanem.

Uwagi:

Zielone szparagi możecie zastąpić białymi. Pamiętajcie jedynie by sprawdzić świeżość szparagów przed zakupem. Powinny szeleścić w dłoniach!

Smacznego :).

Źródło zdjęć: pixabay.com

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.