Sprawdź ten przepis!

Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na danie, które uwielbia moja rodzina. Ciekawostką w przypadku tego dania jest to, że zawiera w sobie składniki, których (najzwyczajniej w świecie) nie lubię! Tak, od kiedy pamiętam, nie przepadałam za rodzynkami i ananasem, a tym bardziej w połączeniu z kurczakiem. Okazuje się jednak, że ciekawe połączenia smaków mogą totalnie odmienić potrawę. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Gwarantuje, że zakochacie się w tej sałatce.

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Pierś z kurczaka – podwójny filet
  • Rodzynki – szklanka
  • Ananas – świeży lub z puszki
  • Kukurydza – puszka
  • Ryż – dwa woreczki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kurczaka opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałeczki. Następnie gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Gotujemy wodę i zalewamy rodzynki by te stały się miękkie. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i bardzo delikatnie (cały czas mieszając) podsmażamy pokrojonego kurczaka. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do dużej miski wrzucamy usmażonego kurczaka i ugotowany ryż. Ananasa kroimy na małe plasterki i dodajemy do sałatki. Miękki rodzynki odsączamy z wody i również wrzucamy do miski. W oddzielnym naczyniu łączymy kilka łyżek oliwy z oliwek z czosnkiem i solą. Dobrze mieszamy i polewamy sałatkę.

Uwagi:

Zanim połączycie kurczaka z innymi składnikami, poczekajcie aż ostygnie.

Pamiętajcie by zaopatrzyć się w składniki najlepszej jakości!

Jeżeli chcecie więcej przepisów zachęcam do odwiedzania bloga. A tymczasem ciekawa propozycja. Moja ulubiona grillowana pierś z kurczaka.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: pixabay.com

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.