Zalety pieczenia w folii

Pieczenie kurczaka w folii to jeden z moich ulubionych sposób na uzyskanie maksymalnie soczystego mięsa drobiowego. Jest to najszybszy i najprostszy sposób na idealne danie, którym chcesz zaskoczyć gości.

Dlaczego pieczenie w folii stało się tak popularne? Zapraszam do lektury.

Niezależnie od tego jaki rodzaj obróbki termicznej wybierzecie (smażenie, gotowanie na parze czy pieczenie), zawsze dochodzi do utraty wartości odżywczych produktów. By zminimalizować ten proces zaleca się przyrządzanie potraw w nowoczesny sposób, którym m.in. jest pieczenie w tzw. rękawie.

Warto wiedzieć, że w trakcie pieczenia w folii, zachowujemy maksymalną ilość składników odżywczych. Ten sposób gotowania nie zmusza nas do używania wody czy dodatkowej ilości tłuszczu, które miałyby zapobiegać zbytniemu wysuszeniu. W ten sposób uzyskujemy soczystą potrawę, która dusi się we własnym sosie. Nie ma chyba nic gorszego jak wysuszone na wiór i twarde mięso.

Przygotowanie potraw bez dodatkowej ilości tłuszczu jest zdrowe bo jest niskokaloryczne. Jeżeli połączymy pieczenie w folii z chudym mięsem jak np. kurczak, to uzyskamy danie idealne!

Pamiętajmy także, że pieczenie we własnym sosie pozwala zachować nie tylko więcej witamin, jest niskokaloryczne ale także zachowuje więcej aromatu. Jest szansa, że nawet małe niejadki zakochają się w smaku brukselki i kurczaka.

Jak przyrządzić idealne mięsko w folii? Polecam sprawdzone, przygotowane przez profesjonalistów, gotowe porcje, które wystarczy wrzucić do rozgrzanego piekarnika. Moje ulubione to nogi z kurczaka.

Źródło zdjęć: pixabay.com

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.